20 ianuarie 2013

Tort de ciocolata cu crema de mascarpone si frisca - Castelana

Prietenii Comorilor Delicioase stiu cat de mult ma bucur cand datorita blogului ajung sa cunosc oameni deosebiti.. 
Duminica aceasta sunt invitata ca oaspete la masa de pranz virtuala de catre o prietena relativ noua, dar la fel de pretioasa ca si cele mai vechi amice ale mele. 
Pe Diana, caci despre ea este vorba, am cunoscut-o prin alte bloggerite. Spre norocul meu a manat-o curiozitatea in casuta mea dulce. De atunci, de cate ori postez o reteta, vine negresit la desert.  Ei si-asa, din vorba-n vorba, cu ceva dulce in fata noastra sau cu gustarile sale  minunate, am ajuns sa ne cunoastem mai bine. 
Diana impartaseste cu noi pe blogul sau Disturbingly Delicious retete usoare, scaldate parca in razele soarelui, care mai de care mai apetisante si mai dichisite.  Iar pozele sale sunt o incantare pentru privitor. Arunci un ochi pe o pagina de-a ei si te prinde in mreje. 
Cum spuneam, astazi sunt  oaspete de seama la proiectul Sunday Lunch a Dianei. Cred ca ma voi simti foarte bine la ea. Duminicile mi le petrec de obicei in familie, inconjurata de atentia si dragostea sotului si a baiatului meu. Duminica este cea mai de pret zi din saptamana. Ne trezim odihniti si zambitori la gandul ca vom petrece o zi frumoasa impreuna. Cea mai mare parte a pranzului o pregatesc cu o zi inainte, asa ca aranjez masa de duminica cu calm, atenta la toate detaliile, ca la o mica sarbatoare. Folosesc cu mare drag vesela adunata in decursul anilor, fara nici o economie, pentru ca duminica nu spal vase. Este responsabilitatea sotului meu. Sunteti curiosi din ce consta masa de pranz in familia mea? Cel mai adesea din supa de gaina urmata de friptura si garnitura de cartofi. Apoi, negresit desertul. Cei doi barbati ai mei ar fi de-a dreptul nefericiti daca nu i-ar astepta o surpriza dulce dupa masa. Cu desertul in fata, insa, devin foarte recunoscatori si vorbareti. Asa-s barbatii! 
Astazi ii voi lasa sa-si savureze singuri desertul. Eu ma pregatesc de o intalnire intre fete. Si daca tot merg in vizita, m-am gandit sa mai invit o prietena. Pe draga de Flory. Stiti ce e interesant?  Atat Diana cat si Flory locuiesc in insorita Italie, incarcata de istorie. Cu acest gand, am transformat reteta lui Flory in  Castelana cu rochita de matase, pe care o vom darui gazdei. Asa se cade sa mergi in vizita duminica.



Cunoasteti sentimentul cand o inghitura de prajitura va face sa exclamati incantati? Dar cand iti doresti sa mananci iar si iar aceeasi prajitura? Ei bine, am gasit-o! Pe blogul lui Flory, Retete fel de fel.   Tort cu crema de mascarpone. Un titlu care nu spune prea mult, dar reteta este de senzatie! Blatul de ciocolata este cel mai grozav pe care l-am facut vreodata. Cu tinuta perfecta, frumos crescut. Nu trebuie insiropat pentru ca are umezeala exact cat trebuie si se taie fara nici o firimitura. Iar crema spumoasa, alba ca zapada, este de o finete rar intalnita. Atat textura cat si gustul. Mascarpone, lapte condensat si frisca. O combinatie din care as plamadi un inger. Pentru a accentua contrastul de culoare si de gust intre blat si crema, am facut blatul cu ciocolata cu continut de cacao de 85%. O astfel de ciocolata ii confera un gust amarui destul de pronuntat fata de crema usor dulce.
Am invelit apoi totul in matase de glazura neagra cu perlute rosii din seminte de rodie. O rochita potrivita pentru regina torturilor.
Castelana cu suflet de inger.

Facem o plecaciune adanca in semn de respect si ne apucam de lucru.

Ingrediente pentru blat de 28 cm:

6 oua mari
50 gr. unt
100 gr. ciocolata cu cacao 85%
7 linguri de zahar
7 linguri de faina
1 pliculet de praf de copt
un varf de cutit de sare

Ingrediente pentru crema:

500 gr mascarpone
200 gr lapte condensat
250 ml frisca lichida neindulcita (daca folositi frisca vegetala indulcita, scadeti cantitatea de lapte condensat  
                                                  si nu folositi intaritorul de frisca si zaharul)
1 pliculet de intaritor de frisca, in cazul in care nu folositi smantana ultrapasteurizata
2 linguri de zahar pudra
esenta de vanilie
optional 1/2 lingurita de scortisoara macinata

Ingrediente pentru glazura:

225 gr zahar tos
75 gr cacao
175 gr apa
150 gr frisca lichida
4 foi de gelatina
Cumparati intotdeauna cacao de calitate buna.

Prepararea blatului:

Pornim cuptorul la 200 gr.C. In timp ce preparam blatul se va incalzi suficient. Sa nu uitati sa scadeti temperatura cuptorului la 175-180 gr.C cand introduceti blatul.

Rupem ciocolata bucatele, taiem untul cubulete si topim totul in cuptorul cu microunde sau la baie de aburi. Aveti grija sa nu infierbantati prea tare compozitia. Daca folositi cuptorul cu microunde, dupa un minut scoateti vasul si amestecati bine compozitia. Daca e necesar, puneti din nou in cuptor maxim 10 secunde si amestecati iar pana cand compozitia devine omogena. Lasam la racit la temperatura camerei si ne ocupam de restul ingredientelor.
Amestecam faina cu praful de copt.
Separam ouale si batem albusurile cu sarea, adaugand zaharul putin cate putin. Spuma trebuie sa fie tare.
Batem o secunda galbenusurile, apoi le turnam peste spuma de albusuri si omogenizam cu mixerul din 2-3 miscari, la viteza minima.
Incorporam cu lingura de lemn ciocolata care intre timp a ajuns la temperatura camerei, cu miscari de jos in sus.
Cernem faina deasupra compozitiei si o incorporam cu miscari la fel de usoare.
Punem compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt si coacem la 175-180 gr.C (foc mediu) timp de 30-35 de minute.
Cand blatul este aproape copt veti simti mirosul acestuia. Acesta e cel mai bun si la indemana semn ca trebuie sa luati scobitoarea si sa verificati daca s-a copt.
Dupa coacere, lasam blatul sa se racoreasca putin, apoi il scoatem din forma si il lasam sa se raceasca complet pe un gratar. Il taiem in doua cu un cutit zimtat lung, bine ascutit.

Prepararea cremei:

Mixam mascarponele pana cand devine pufos, apoi incorporam laptele condensat si esenta de vanilie.
Daca va place gustul de scortisoara, adaugati 1/2 de lingurita.
Batem frisca timp de 2 minute cu mixerul la viteza maxima, adaugam intaritorul de frisca si batem in continuare pana cand se intareste. Adaugam putin cate putin zaharul. Aveti grija sa nu bateti prea mult frisca pentru ca se transforma in unt si zer.
Daca folositi smantana ultrapasteurizata (se gaseste in cutii), nu aveti nevoie de intaritor de frisca.
Incorporam cu lingura de lemn frisca batuta in compozitia de mascarpone, cu miscari usoare, de jos in sus.

Prepararea glazurii:

Primul pas este sa inmuiem foile de gelatina in apa rece timp de 10 minute.

Punem vasul in care vom incalzi ingredientele pe cantar ca sa le putem cantari rand pe rand, in timp ce le adaugam, fara sa murdarim alte vase. Daca aveti cantar electronic este foarte simplu sa faceti tara. Daca nu, cantariti vasul si porniti masuratorile de la greutatea acestuia, apoi mutati indiatorul mai sus, cu gradatiile corespunzatoare fiecarui ingredient. Sa nu uitati lingura in vas (ca si mine) in timp ce masurati.

Masuram zaharul si cacaoa, le amestecam, masuram apoi frisca, adaugand-o putin cate putin ca sa omogenizam amestecul. La sfarsit adaugam si cantarim in acelasi timp apa.
Incalzim glazura la foc mic, amestecand continuu, pana cand se topeste zaharul, dar fara sa fiarba.
Luam de pe foc si adaugam foile de gelatina stoarse de apa.
Omogenizam si strecuram glazura intr-o cana incapatoare pentru a elimina eventualele bucatele de cacao care nu s-au dizolvat.
Lasam glazura sa se raceasca.
Glazura se foloseste cand capata consistenta unui lichid dens.

Asamblarea tortului:

Punem crema intre cele doua blaturi, nivelam partile laterale ale tortului, mutam apoi tortul pe un gratar deasupra unei tavi. Punem sub tort doua cutite late si lungi ca sa-l putem muta ulterior.
Turnam glazura peste tort miscand cana circular dinspre centru spre margini, avand grija sa ajunga peste tot. Nu nivelam glazura si nu o atingem cu nimic. Se aseaza singura.
Asteptam cateva minute ca glazura in exces sa se scurga in tava, apoi mutam tortul pe platoul de servire.

Nenorocirea este ca tortul va trebui sa se odihneasca in racoarea frigiderului pana a doua zi.
Decoram tortul cu trufe de ciocolata sau cu bucatele de ciocolata, dupa plac. Pentru un plus de culoare, puteti folosi cateva ciorchine de coacaze rosii sau seminte de rodie.


Va doresc o duminica frumoasa si linistita.

36 de comentarii:

  1. oauuuuuuu, DUMNEZEULE ce bine arata!!! In dimineata asta toti de la favorite au facut tort de ciocolata in diverse versiuni, mi-ati facut o poftaaaa PUPICI

    RăspundețiȘtergere
  2. Am observat si exact acelasi lucru. Mi-a sarit in ochi intati tortul Angelei Lapadat care arata ca si al meu. Restul le-am vazut aseara. Sa ai o duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un tort perfect pentru Sunday Lunch!Îți ia ochii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iooooi ce fain arata! Glazura asta nu se intareste si nu crapa, asa-i?
    Gata, mi-am notat reteta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am venit si eu la desert!! Arata minunat tortul...chic si elegant.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Rita,tortul arata minunat!
    Ma bucur din suflet ca tortul meu v-a placut asa de mult si iti multumesc foarte mult pentru invitatie.Am s-o onorez negresit!
    Te pup si -ti urez o duminica frumoasa,asa ca sufletul tau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tortul asta e cel mai cerut in familia mea si nu numai. Toti musafirii mei discuta doar despre el dupa ce il gusta. Creeaza dependenta. :)
      Pupici!

      Ștergere
  7. Eu cred ca sunt singura care nu a facut nimic dulce ptr azi :(( .... si ce bine mi-ar prinde o feliuta acum !!! :( Pacat ca distanta e prea mare ca altfel iti bateam negresit la usa !! <3
    O duminica superba , draga mea Rita !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare pacat ca esti atat de departe, Adina, draga mea. Mi-ar place sa am pe langa mine o prietena ca tine.
      Te imbratisez cu drag.

      Ștergere
  8. Ador ciocolata si o felie de tort asa de delicios nu se refuza!

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar acum 20 de minute cautam pe net poze cu torturi de ciocolata dar in forma de inima. Sa ma decid asupra unui model, vreau sa ii fac cadou prietenului un tort de ziua lui.
    Dvs. faceti torturi pe comanda?
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  10. In functie de timpul pe care-l am la dispozitie, da. Scrie-mi pe e-mail ca sa-ti pot da telefonul meu. oarga_rita@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce minunat arata si cred ca si blatul si crema sunt super. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi, specialistii, va dati seama imediat. Multumesc.
      Va imbratisez cu drag.

      Ștergere
  12. imi pare rau, dar nu pot pentru ca eu nu am adresa de mail ...
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  13. Waw!!!! Am lesinat de pofta!! Arata absolut bestial!!! Cum sa fac eu sa ma aleg cu o portie?! Cu siguranta trebuie sa-l fac si eu..
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, trebuie sa-l faci. Dar merge foarte repede. Doar ca trebuie sa astepti cateva ore bune ca sa-l poti gusta. :(
      Pupici!

      Ștergere
  14. Răspunsuri
    1. Multumesc, Bubu. Ma bucura mult vizita ta. Iti doresc o seara frumoasa.
      Pup!

      Ștergere
  15. Nota 12 se poate, Rita? Nu as putea sa rezist sa nu gust, asa ca va trebui sa-mi fac curaj sa-l fac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa-ti faci curaj, Elena. Nu are cum sa nu-ti reuseasca.
      Pupici!

      Ștergere
  16. This looks delicious and I love chocolate glaze!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for stopping by, Paula dear. Wish you all the best.

      Ștergere
  17. Cu siguranta este super bun. Arata grozav! Pupici Rita!

    RăspundețiȘtergere
  18. Grozava prezentarea! De tort ce sa mai zic...are ciocolata deci il ador!

    RăspundețiȘtergere
  19. cat de bine arata...mi-ai facut o pofta teribila de tort!

    RăspundețiȘtergere
  20. Un tort delicios, cu o prezentare senzationala! Felicitari, arata excelent! :)
    O seara frumoasa! :*

    RăspundețiȘtergere
  21. wow ce fain arata!
    sigur e mega-delicios

    RăspundețiȘtergere
  22. Am facut si eu tortul!!!!! Absolut bestial!! Trebuie sa recunosc ca ceea ce m-a convins sa il incerc a fost descrierea mai mult decat poetica din introducerea retetei. Si mi-am zis:"ia sa vad...chiar asa o fi?" Si confirm cu mare incantare ca Rita nu a exagerat deloc in descrierea tortului. Este cu adevarat un tort select, deosebit de rafinat. Rita draga, iti multumesc ca existi!
    P.S. Urmeaza sa incerc si tortul cu blatul genovez si cel de caramel, care arata intr-un MAREEEEE FEEEL!
    Monica

    RăspundețiȘtergere
  23. vaaaiii :( toate retetele imi lasa gura apaaa :(( sunt minunateee!!!!

    RăspundețiȘtergere