26 august 2012

Cupcakes cu portocale si levantica


Cum as putea continua aventura mea in lumea minunatelor floricele de levantica decat cu o duzina de cupcakes. Si, daca am vazut ce bine mi-a reusit combinatia cu aroma de lamaie la biscuitii cu levantica, raman in familia citricelor.

De data aceasta voi folosi coaja de portocala si levantica pentru cupcakes si o umplutura delicioasa de crusta de portocale. Bineinteles ca nu-i vom lasa fara coronita cu aroma de levantica. O adevarata sarbatoare a florilor de levantica!
Ce fluturasi fericiti!


Ingrediente pentru 12 cupcakes:

120 gr de unt la temperatura camerei
140 gr zahar
3 oua mari la temperatura camerei
1/2 lingurita de esenta de portocale

200 gr faina
1 1/2 lingurita de praf de copt cu sofran
un varf de cutit de sare
coaja rasa a unei portocale

70 ml lapte infuzat cu 2 lingurite de flori de levantica

Ingrediente pentru crusta de portocale:

3 oua mari
150 gr zahar
80 ml zeama de protocala
1 lingura de coaja de portocala rasa fin
60 gr unt

Ingrediente pentru crema de frisca si levantica:

240 ml de frisca lichida
120 ml apa
60 ml de zahar
1 lingura de flori de levantica

Preparare cupcakes:

Preparam laptele infuzat cu levantica cu cateva ore inainte.
Cei 70 ml de lapte se incalzesc pana aproape de punctul de fierbere cu 2 lingurite de flori de levantica. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Dupa cel putin o ora se strecoara.
Pornim cuptorul la 180 gr.C (foc mediu) si punem hartiutele de muffin in tava.

Frecam untul cu zaharul, la viteza maxima a mixerului, pana devine o crema usoara si pufoasa (7-8 minute). Adaugam pe rand ouale, avand grija sa batem bine compozitia dupa fiecare ou. 

La sfarsit, adaugam esenta de portocale si coaja de portocale.
Amestecam separat ingredientele uscate: faina, sarea si praful de copt.
Adaugam alternativ faina si laptele. Faina in trei transe, laptele in doua transe, amestecand cu mixerul la viteza mica. Incepem si terminam cu faina.

Umplem hartiutele de muffin in mod egal ajutandu-ne de doua linguri. Luam compozitia intr-o lingura, iar cu cealalta o impingem in hartiute.

Le punem imediat in cuptorul preincalzit si le coacem intre 15 si 20 de minute. Dupa 15 minute controlam cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese curata, cupcakesurile sunt gata. Daca nu, le mai lasam 2-3 minute si controlam din nou. Aveti grija sa nu le coaceti prea mult, pentru ca devin uscate.
Lasam tava sa se racoreasca, apoi scoatem prajiturelele pe un gratar pana cand le ornam.

Prepararea crustei de portocala:

Desfacem putin ouale, adaugam zaharul si zeama de portocale si amestecam foarte bine. Se pune amestecul pe baie de abur in jur de 10 minute, amestecand continuu, pana cand se ingroasa putin, ca smantana. Nu fierbeti prea mult pentru ca se incheaga ouale. Strecurati imediat amestecul, apoi adaugati coaja de portocale si untul taiat bucatele. Amestecati pana la dizolvarea untului, apoi acoperiti cu folie si lasati la racit. E bine sa stea catva timp in frigider pentru a se ingrosa.

Prepararea cremei de frisca:

Masuram in canita gradata 60 ml de zahar, apoi 120 ml de apa. Amestecam continuu pe foc mediu pana cand se dizolva zaharul. Adaugam florile de levantica si mai lasam la foc mic 2-3 minute, fara sa amestecam. Lasam sa se raceasca complet, apoi strecuram florile. 
Batem frisca pana cand incepe sa formeze varfuri moi si adaugam putin cate putin solutia de zahar in timp ce batem continuu pana obtinem o spuma tare.

Asamblarea: 

In cupcakesurile reci facem o scobitura cu dispozitivul de scos samburi, rotindu-l usor, avand grija sa nu scobim pana la baza. Din capacelele obtinute indepartam jumatate, iar jumatatea superioara o pastram ca sa inchidem cupcakesurile.

Se umplu cupcakesurile cu crusta de portocale pe trei sferturi, cu ajutorul unui posh.

Inchidem cu capacelul. Ornam cu crema de frisca, folosindu-ne de  un posh cu varf stea sau alta forma, dupa preferinta.
Presaram deasupra cateva floricele de levantica.


Noroc cu propunerea Catalinei pentru luna aceasta - levantica, pentru ca altfel ar mai fi trecut mult timp pana sa ma incumet sa folosesc minunatele floricele. Asadar, aceasta reteta va participa la Dulce Romanie - Provocarea lunii August 2012, gazduita de Catalina pe blogul ei, Kiss the Cook.

(In cel mult doua zile veti gasi aici un link catre tutorialul "Fluturasi si minifloricele din royal icing".
Promit!)
Actualizare: Urmati linkul pentru tutorialul "Fluturasi si minifloricele din royal icing".
Bafta multa!

18 comentarii:

  1. Daca ochii ar putea manca, s-ar linge pe gene!!!
    Doamne, Rita, ce talent si rabdare ai! Extraordinara prezentarea si, sunt sigura, absolut delicioase. BRAVO!
    Daca ti-ai deschide un magazin mic si cochet cu astfel de bunatati, ne-am intalni in fiecare zi. Si greu m-as lasa dusa dinauntru. :)

    Te pup cu drag,o saptamana faina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aoleu! Ce motto bun pentru pagina mea! Daca mi-as deschide magazinas fii sigura ca ai fi oaspete de onoare, asa cum esti si pe blog. Te pup, Roxana!

    RăspundețiȘtergere
  3. suuuperbi fluturasii <3
    imi plac tare, tare mult! Esti o adevarata artista :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Emily, sunt fericita ca iti plac. Sper ca maine voi putea posta si tutorialul ca sa faceti si voi. Te imbratise cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunati!!! imi plac foarte mult si-mi pare rau ca nu pot sa tin si eu in palma minunea asta cu fluturas...

    RăspundețiȘtergere
  6. Liana, multumesc de vizita. Esti foarte draguta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne,ce minunatii de fluturasi.M-am uitat minute bune la ei,sunt adorabili.Am uitat de reteta uitandu-ma la ei,dar mi-am amintit si am citit-o.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt bucuroasa ca ai venit pe la mine. Abia astept sa reusesc sa postez tutorialul. O sa vezi ca nu-s mare lucru. Te pup si eu!

      Ștergere
  8. Citricele imi plac mult, iar de creatiile tale am ramas fara cuvinte! Felicitari scumpa mea! :**

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Angela. Fluturasii sunt intr-adevar diafani, i-am facut subtirei. Dar a trebuit sa-i repar de trei ori pana sa reusesc sa-i pozez. Nu ma pot rabda. Imi place tare mult sa lucrez cu royal icing. Totul iese mai de poveste decat cu fondant. Macar ca imi place sa simt in maini moliciunea fondantului. Unde mai pui ca si miroase extraordinar.

      Ștergere
  9. Foarte delicate si delicioase cupcakes-urile , iar de fluturasi nu mai zic nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine ca ai venit pe-aici, Johanna. Cupcakesurile intr-adevar au fost delicioase cu umplutura de portocale. Te imbratisez cu drag.

      Ștergere
  10. Ce frumoase sunttt!Ne plac foarte mult flururasii:)...bafta in continuare Rita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca va plac. Sunt foarte fragili. S-au facut bucatele imediat ce i-am pozat.(Asta pentru ca le-am dat un sut cu capacul de la lentila aparatului foto:(( .)

      Ștergere
  11. sunt unele dintre cele mai frumoase cupcakes pe care le-am vazut. Si am vazut multe fiind printre deserturile mele favorite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kadia, ma bucura foarte mult vizita ta. Si mie imi plac cupcakesurile. Acestea, cu levantica, meritau niste fluturasi, ca sa fie sarbatoarea sarbatoare. Noroc cu ideea Catalinei de a incerca levantica. A devenit una din favoritele mele. Unde mai pui ca mi-am facut rost cu un drum si de boboci de iasomie, de trandafiri, de flori de portocal, s.a.m.d. Te indragostesti aromele astea florale. Te pup!

      Ștergere
  12. Doamne ce minunatii, o sa urmaresc si eu tutorialul pentru fluturasi.

    RăspundețiȘtergere