2 iunie 2012

Tort caramel

In acest weekend prelungit nu pot sa-mi inchipui ceva mai potrivit ca desert decat tortul caramel. Este un tort pufos, bine insiropat, cu aroma puternica de caramel. Un deliciu!

Ingrediente blat pentru forma de tort de 26 cm:
6 oua
180 gr zahar pudra
180 gr faina
90 gr unt
1/2 lingurita de praf de copt
1 varf de cutit de sare

Ingrediente pentru crema:
200 gr zahar
100 ml apa
200 gr unt
100 ml frisca lichida
250 gr mascarpone

Ingrediente pentru ornare:
100 gr ciocolata cu cel putin 55% cacao + 2 linguri de ulei
100 gr ciocolata alba + 2 linguri de ulei
100 gr ciocolata cu cel putin 55% cacao pentru ornamentele de pe margine.

Pentru insiropat blatul:
200 ml apa
100 gr zahar

Prepararea blatului:

Se pune untul in cuptorul cu microunde sau pe foc foarte mic pana cand se topeste. Se lasa deoparte pana cand pregatim restul ingredientelor.
Se bat ouale intregi cu zaharul si extractul de vanilie cam 10 minute, pana cand isi tripleaza volumul si se albesc.

Faina se amesteca cu praful de copt si sarea, apoi se incorporeaza in compozitia de oua cu miscari largi de jos in sus. Apoi, se incorporeaza untul topit cu aceleasi miscari.

Compozitia astfel obtinuta se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se coace timp de 30-40 minute in cuptorul preincalzit la 180 gr.C. 

Obtinem un blat bine crescut si ferm.

Dupa ce se racoreste, se taie 3 foi egale.

Daca aveti doua forme de tort, merita sa coaceti doua foi, separat. In acest caz, se pune toata crema in  mijloc, intr-un singur strat. Eu prefer aceasta modalitate.

Prepararea cremei:

Se pune la fiert zaharul, impreuna cu apa intr-un vas larg de teflon (24-26 cm) . Se amesteca continuu 1-2 minute, pana cand zaharul incepe sa se dizolve. Dupa ce da in clocot nu se mai amesteca deloc pentru ca altfel zaharul se cristalizeaza. Se lasa pe foc pana cand capata o culoare aurie. Se adauga frisca lichida si se amesteca pe foc mic pana cand se dizolva caramelul.

Se ia apoi de pe foc si se incorporeaza untul taiat cubulete.

Se bate putin mascarponele intr-un alt vas, pana cand devine pufos.
Se adauga in 3-4 etape caramelul cald si se bate pana cand compozitia se omogenizeaza.

Crema obtinuta va fi lichida, dar sa nu va speriati.

Se lasa crema in frigider 30 minute-o ora, pana cand se intareste. Apoi, se bate iarasi cu mixerul pana cand devine pufoasa. Crema se va deschide la culoare si va deveni extraordinar de usoara si fina.

Asamblarea tortului:
Se prepara siropul de caramel, astfel: se caramelizeaza zaharul, apoi, cu grija, se toarna apa si se lasa la fiert pana cand zaharul se dizolva complet. Se lasa la racit.

Se pun pe rand, o foaie care se insiropeaza bine, jumatate din crema, alta foaie care se insiropeaza, cealalta jumatate de crema si, in final, ultima foaie care se insiropeaza pe partea care vine in contact cu crema.
Se unge putin si partea laterala a tortului pentru a putea lipi dreptunghiurile de ciocolata.
De obicei, pastram fundul blatului pentru foaia de sus pentru ca este cea mai dreapta.

Preparam glazura de ciocolata:
Se topesc in cuptorul cu microunde in vase separate, cate 100 gr de ciocolata alba si neagra, impreuna cu cate 2 linguri de ulei.
Se toarna pe partea superioara a tortului si, cu o scobitoare, se trag linii lungi dintr-o parte in alta, vertical pe linia de intalnire a celor doua culori.
Pentru ornamentele laterale se topeste 100 gr de ciocolata si se trag fasii late cam cat inaltimea tortului, pe foaie de copt. Fasiile se netezesc cu dosul lingurii astfel incat sa aiba o grosime de 2-3 mm. Se pun in frigider pana cand se prind, dar nu devin tari. Se taie formele dorite (dreptunghiuri) cu foarfeca, pastrand foaia de copt sub bucatile obtinute. Se pun in frigider pana cand se intaresc de tot. Se scoate apoi hartia de copt de pe fiecare bucata chiar inainte de a o pune pe marginea tortului. 
Sa nu indrazniti sa aruncati ciocolata ramasa! Se impacheteaza in folie alimentara si o puteti refolosi.

Tortul arata foarte bine si daca il imbracati in crema caramel, apoi din 100 gr ciocolata neagra topita si amestecata cu 2 linguri de ulei trageti linii pe suprafata sa si, cu o scobitoare, trasati linii verticale sau aleatorii intre acestea. Este mult mai simplu si efectul obtinut este acelasi.

Si. pentru ca am fost harnice, sa ne delectam cu o felie de tort :
 Cu aceasta reteta doresc sa particip la concursul Dulce Romanie - Provocarea Lunii iunie 2012, lansata de Andie cea vesela.

4 comentarii:

  1. Ador caramelul si nu am facut niciodata tort caramel....asta inseamna ca trebuie sa-l fac.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dana, e unul din cele mai bune torturi pe care l-am mancat vreodata. Am reteta dintr-o carte de retete in limba maghiara, mai veche.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga mea Rita,
    Sa stii ca abia acum ti-am gasit comentariul tau de pe blogul meu in fisierul de Spam :( Ce trista am fost ca nu l-am gasit mai devreme!
    Te astept sa participi cu acest tort absolut grozav (fix pe gustul meu) la Provocarea lunii iunie! Mascarpone +Caramel = LOVE!
    Te pup, Andie

    RăspundețiȘtergere
  4. Andie, pentru mine e o veste proasta ca te-am intristat tocmai pe tine, cea mai happy dintre toate bloggeritele, dar ma bucur ca mi-ai gasit comentariul. Abia astept sfarsitul lunii! Pupici!

    RăspundețiȘtergere