8 iunie 2012

Esenta de vanilie 100% naturala, zahar vanilat


Modul de preparare al esentei de vanilie il puteti gasi pe foarte multe situri. Este un procedeu simplu si rapid. Daca aveti rabdare vreo trei luni sau chiar mai mult, veti avea o esenta cu aroma extraordinara.
Pastaile de vanilie cele mai bune le puteti cumpara online. Cele de la supermarketuri sunt de obicei uscate si fara aroma (credeti-ma, sunt patita).
Dupa multe cercetari, am descoperit ca cele mai gustoase pastai de vanilie sunt cele din Madagascar.
Acestea se vand individual, in doua tipuri de ambalaje: punga sau fiola. Cele din fiola au o aroma putin mai pronuntata decat cele din punga, dar eu nu simt mare diferenta.

Pastaile de vanilie de calitate buna au culoarea inchisa, sunt lucioase, grosute, elastice si pline de seminte.

Pastaia de vanilie se taie in lung cu un cutit foarte ascutit, dezvelind astfel semintele. Acestea se scot razuind interiorul pastaii cu cutitul. Semintele se pun in creme sau diverse aluaturi pentru aromatizarea acestora. Pastaia ramasa se poate marunti si pune intr-un recipient cu zahar pentru a obtine zahar vanilat.

Vanilia poate fi folosita pentru prepararea esentei de vanilie sau a zaharului vanilat.

Esenta de vanilie se prepara din pastai de vanilie si cate 30 ml de votca 40-45% alcool la fiecare pastaie.
Folositi votca obtinuta din alcool etilic rafinat din cereale (nu folositi votca cu mai mult alcool decat 45%pentru ca va da un gust de alcool prea puternic prajiturilor).
Pastaile de vanilie se taie in lung, apoi in bucati putin mai scurte decat inaltimea sticlei pe care o folosim.

Pastaile de vanilie se introduc in sticla inchisa la culoare si peste ele se toarna cantitatea potrivita de alcool.
Eu prefer sa folosesc sticlute ramase de la alte tipuri de esente. Le spal bine, apoi le fierb putin in apa. Astfel, se desprinde eticheta de pe ele si se dezinfecteaza. Dezlipesc eticheta de pe punguta vaniliei si o pun pe sticluta sau leg la gatul ei o fundita ca sa le pot identifica usor. Apoi, trec data pe fiecare.



Aceste sticlute sunt de 30 ml, asa ca pun in fiecare cate o pastaie de vanilie. Tai baza unei pungute si introduc capatul taiat in sticluta. Prin ea torn votca pana la baza filetului.

Inchid sticlutele si le depozitez la loc intunecat pentru 3-4 luni. Cel putin o data pe saptamana se scutura putin sticlutele pentru raspandirea aromei. Cand se termina esenta din sticluta torn din nou votca peste vanilie, schimb data si o depozitez. Astfel, am tot timpul esenta de vanilie maturata.
Merita sa incercati! Daca refolositi pastaia de vanilie nu iesiti mai scump decat cu esenta din chimicale pe care o cumparati din magazin.

Zaharul vanilat se poate prepara in doua moduri:

1. Despicati pastaile (3-4 bucati la un kg de zahar) in lung si lasati-o sa se usuce o ora - doua ca sa nu umezeasca zaharul. Puneti-le intr-un recipient cu zahar bine inchis. Zaharul imprumuta aroma vaniliei dupa 2 saptamani.
Pastaile pot fi refolosite de cate ori doriti.

2. Taiati pastaia in lung, apoi in bucati de 1-2 cm. Lasati sa se usuce cateva ore. Dati doua-trei bucatele prin rasnita de cafea, impreuna cu zahar. Repetati operatiunea cu toate bucatile de vanilie. Puneti zaharul pudra astfel obtinut in recipient bine inchis. Amestecati cateva linguri intr-un kilogram de zahar tos. Inchideti bine recipientul. Folositi dupa cateva zile.

4 comentarii:

  1. Ce deliciu trebuie sa fie !!! vreau si eu dar nu am atata rabdare...foarte faina reteta !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Alex, stiu ca e greu sa astepti. Tocmai de aceea am postat si prepararea zaharului vanilat. Pana cand se matureaza esenta poti folosi zahar vanilat. Apoi, daca in prima tura faci 4-5 sticlute, daca ne gandim ca intr-o luna folosesti una, vei avea tot timpul esenta, pentru ca nu apuci sa folosesti toate sticlutele pana cand se matureaza din nou prima sticluta in care ai pus alt alcool pentru refolosire. Idee desteapta, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte utile ideile! Multumim!
    Am facut si io zahar vanilat dupa prima metoda. Initial am fost cam sceptica, dar chiar s-a aromatizat zaharul in felul asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Daiana. Zaharul vanilat e extraordinar. Eu il folosesc tot timpul. Am mai multe borcane si le tot rotesc.

      Ștergere