21 aprilie 2012

Tort fluture cu crema de iaurt si caramel



Acest tort a poposit pe masa mea de Paste alaturi de cosuletele de vanilie in straie de sarbatoare (tot cu fluturasi).
Este un tort cu blat de pandispan presarat cu fulgi de porumb caramelizate, cu crema de iaurt absolut delicioasa a Gabrielei Cara  , cu feliute de piersici si cu topping de caramel.

Ingrediente pentru 16 portii:


Blatul de pandispan:

4 oua
4 linguri de zahar
4 linguri de faina
1/2 lingurita de bicarbonat de amoniu
1/2 lingurita de esenta de vanilie

Blatul cu caramel:

2 oua
2 linguri de zahar
2 linguri de faina
1 varf de cutit de bicarbonat de amoniu
cateva picaturi de esenta de vanilie

Caramelul:

300 gr zahar
2 lingurite de zeama de lamaie sau otet
2 lingurite de unt
un cubulet de unt rece pentru uns cutitul

Crema de iaurt:

500 gr de iaurt cu piersici
400 ml frisca lichida neindulcita (daca frisca este indulcita, de obicei vegetala, aveti nevoie de 3 linguri de zahar pudra si nu este necesar intaritorul de frisca)
8 foi de gelatina
8 linguri de zahar pudra
2 pliculete de intaritor de frisca

Pentru ornat:

100 ml frisca lichida

Piersici intre straturile de crema:

piersici taiate feliute dintr-un compot de 850 gr

Prepararea blatului


Se separa ouale, se bat albusurile spuma tare cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile batute putin cu esenta de vanilie. Se amesteca cu lingura de lemn de jos in sus de 2-3 ori, apoi se presara faina si se amesteca tot asa, de jos in sus, usurel, pana cand se inglobeaza  faina.


Se coace in tava rotunda tapetata cu hartie de copt la 180 gr.C.
Dupa ce se racoreste putin se desprinde hartia de copt si se transfera pe un gratar.

Blatul cu caramel se prepara in acelasi mod.

Prepararea caramelului

Este mult mai usor daca preparati numai jumatate din cantitatea de caramel si intindeti pe jumatate din blat, apoi procedati la fel cu cealalta jumatate.

Trebuie sa aveti la indemana un cutit cu lama lata pentru intinderea caramelului, un alt cutit cu lama ingusta unsa cu unt pentru taierea blatului cu caramel si cubul de unt cu care ungem cutitul.

Inainte sa preparam caramelul, pregatim blatul subtire. Eu il tai in patru (o data exact in jumatate, apoi nu chiar pe diametru, ca sa rezulte o parte mai mare si una mai mica cu cativa centimetri) si intind caramelul pe una din ele, apoi pe cealalta.

Pentru prepararea caramelului se pun jumatate din ingrediente intr-un vas de teflon sau de inox,  la foc mediu.Se amesteca cu lingura numai la inceput, pentru omogenizare. Cand incep sa se faca bule la suprafata nu mai amestecati pentru ca zaharul se recristalizeaza. Dati focul mai mic si rotiti eventual putin vasul . Lasati pe foc pana cand zaharul incepe sa aiba o culoarea aurie deschisa (imediat ce dispar bulele de aer).


 Se toarna incetisor, in mai multe reprize, caramelul peste bucata de blat cu care lucram. Se intinde caramelul cu un cutit cu lama lata, apoi cu cutitul uns cu unt se taie sferturile de cerc mai mari in patru, iar cele mici in trei triunghiuri. Intre taieri trageti lama cutitului prin cubul de unt si curatati-l de ramasitele de caramel. Daca este necesar, reincalziti putin caramelul pentru urmatoarea bucata de blat.Vor rezulta astfel 14 triunghiuri care se pun pe un gratar sa se zvante.

Dupa racire se pensuleaza marginile cu ciocolata alba topita in cuptorul cu microunde.

Prepararea fulgilor de porumb caramelizati

Se caramelizeaza 100 gr. de zahar cu 1 lingura de apa. Cand caramelul capata o culoare aurie se ia de pe foc si se amesteca cu doua maini de fulgi de porumb. Se pune cu lingura in gramajoare cat mai mici pe o bucata de hartie de copt si se lasa sa se raceasca. Apoi se zdrobeste, nu prea marunt.

Prepararea cremei de iaurt


Se pune gelatina la inmuiat in apa rece 10 minute.
Se bate frisca.  Iaurtul se amesteca cu zaharul, apoi se scot 2 linguri intr-o cescuta care se pune la foc mic. Se scurg foile de gelatina si se adauga in iaurtul incalzit. Se amesteca bine pana la dizolvarea gelatinei. Nu infierbantati amestecul. Se toarna gelatina in restul de iaurt, se amesteca bine si se pune la frigider 5 minute.
Se adauga frisca batuta si se amesteca usor pana la omogenizare. Se pune crema la frigider.

Asamblarea tortului:

Se pune blatul mai gros in tava in care s-a copt. Deasupra se presara fulgii de porumb caramelizati. Se pune un strat de crema, se distribuie feliutele de piersici si se pune al doilea strat de crema.

In cazul in care crema nu ajunge la inelul tavii se indeparteaza inelul si se finiseaza marginile tortului. Se introduce la frigider pana cand crema se intareste.



Se taie apoi tortul in doua, se pun cele doua jumatati cu partea exterioara inspre interior si se taie iarasi fiecare jumatate in doua, formand aripile fluturelui. Mai jos am pus 3 scobitori pentru marcarea punctelor pe unde trebuie taiate cele doua jumatati. Se asaza aripile estetic si se decoreaza cu triunghiurile de blat cu caramel.
Din cei 100 ml frisca batuta se fac floricele cu posul sub triunghiurile de caramel pentru ca acestea sa stea oblic, apoi se fac floricele care vor forma corpul fluturelui .

Cu aceasta reteta voi participa la Provocarea lunii aprilie 2012 - "Dulce Romanie", tema: specialitati pentru masa de Paste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu